Hakuprofiilit

Hakuprofiilien luonti ja muokkaus

Hanketori-palvelussa voit käyttää viittä itse luomaasi hakuprofiilia ja kolmea valmista hakuprofiilia.

Hakuprofiili on hakuvahti. Siis kun olet luonut hakuprofiilin, Hanketori tarkistaa kaikista julkaistuista julkisen sektorin ilmoituksista, vastaavatko ne luomaasi hakuprofiilia ja jos osuvat, niin lähettää ilmoituksen (osumapostin) ilmoittamiisi sähköpostiosoitteisiin.

Hakuprofiilien käyttämisessä on kaksi vaihetta:

  1. luot hakuprofiilin ja
  2. määrittelet osoitteet, joihin lähetetään sähköposti hakuprofiiliin osuneista ilmoituksista.

Voit tarkastella ja muokata hakuprofiiliasi milloin ja miten tahansa. Hakuprofiilit löytyävät ylävalikon Jäsenyys-kohdan kautta, jäsenyys sivun Hakuprofiilit-välilehdeltä.

Hakuprofiilin luominen

Voit luoda omia hakuprofiileja käyttäen hakukriteereitä tai käyttää pohjana valmiita hakuprofiileja. Hakuprofiilien osumapostit voit ohjata menemään yhdelle tai useammalle vastaanottajalle.

Voit luoda viisi omaa hakuprofiilia.

Hakuprofiileja luodaan Haku-sivulla

Hakuprofiilien luominen tehdään Haku-sivulla. Sinne pääsee joko suoraan ylävalikon kautta tai Jäsenyys-näkymästä, hakuprofiilit -sivulla olevan linkin kautta.

Voit käyttää valmiita hakuprofiileja pohjana

Hanketorissa on valmiina kolme hakuprofiilia:

  • Kotimaista tietotekniikkaa koskevat
  • EU/Kansainväliset hankintailmoitukset, tietotekniikka
  • Phare/Tacis, tietotekniikka

Helpoin tapa aloittaa oman hakuprofiilin luominen on käyttää pohjana valmiita hakuprofiileja. Valmiissa hakuprofiileissa on valittu valmiiksi hakukriteerit.

Jos olet tehnyt aikaisemmin omia hakuprofiileja, voit käyttää myös niitä uusien hakuprofiilien pohjina. Haku-sivulla hakuprofiilit löytyvät Hakuprofiilit-välilehdeltä.

Valitse haku-sivulta hakuprofiili ja muokkaa sitten hakukriteerejä mieleiseksesi.

Tai räätälöi hakukriteerit itse

Hakuprofiilin voit räätälöidä alusta alkaen myös itse. Hakuprofiili räätälöidään Haku-sivulla.

Valitse hakuprofiilille ensin hakukriteerit, joiden perusteella ilmoituksia seulotaan.

Hakukriteereinä voit käyttää sanahakua, sijaintia, cpv-koodeja, ilmoituksen julkaisuajankohtaa, määräaikaa jolloin tarjous pitää jättää, ilmoitus- tai sopimussääntelytyyppiä. Katso hakukriteerein käytöstä tarkemmin Hakutoiminnot-sivulta

Hakukriteerien käyttämisessä kannattaa huomioida se, että eri hakukentät ovat JA-suhteessa toisiinsa. Eli mitä enemmän ja yksityiskohtaisempia hakukriteerejä käyttat, niin sitä tarkemmin voit hakutuloksia rajata.

Hakuprofiilissa käytetyt hakukriteerit näkyvät Haku-näkymässä erikseen merkittynä hakukriteerien kohdalla.

Sanojen (merkkijono) käyttö hakukriteerinä

Sanahaussa hakukenttään kirjoitetaan haettavat sanat tai termit. Sanat kirjoitetaan hakukenttään peräkkäin pilkulla erotettuna. Tällöin hakusanat ovat JA-suhteessa toisiinsa. Sanahaussa voi käyttää myös boolean operaattoria OR hakusanojen välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että hakutuloksena tulee kaikki ne ilmoitukset, joissa esiintyy jokin käytetyistä hakusanoista.

Kun käytät esimerkiksi sanahakua ja CPV-koodeja samassa haussa, niin silloin tuloksena tulee kaikki ne ilmoitukset, jotka täyttävät kummatkin hakukriteerit.

Katso lisää merkkijonon käytöstä Hakutoiminnot-sivulta.

CPV-koodien käyttö hakukriteerinä

CPV-koodilla tarkoitetaan hankintasanastoa, jossa kukin hankintasana (tuoteluokka) on merkitty numerokoodilla. Luokitus on puurakenteinen. Se tarkoittaa sitä, että tuote- tai palvelunimikkeet luokitellaan alkaen yleiseltä tasolta (esim. maataloustuotteet) ja luokitusta terkennetaan puuhierarkiassa alaspäin mentäessä (esim. simenet).

Hakuprofiilien luonnissa ei kannata käyttää liian tiukkoja tai tarkkoja CPV-koodiluokkia. Jos käyttää liaan yksityiskohtaista CPV-koodia, niin Hanketorin hakuvahti ei välttämättä anna haluttua tulosta. Sillä monesti tarjouspyyntöjen tekijät eivät välttämättä käytä tarjouspyynnöissä kovinkaan yksityiskohtaisia CPV-koodeja vaan käyttävät tarkoituksella ylätason koodeja.

Testaa hakujen toimivuutta

Testaa hakukriteerien toimivuutta suorittamalla testihakuja painamalla Hae-nappia.

Tallenna

Kun olet valinnut hakukriteerit pitää sinun tallentaa hakuprofiilisi. Tallentaminen tapahtuu painamalla sivun alalaidassa olevaa Tallenna hakuprofiiliksi -painiketta.

Voit nimetä tallentamasi hakuprofiilit haluamallasi nimellä. Jos hakuprofiilin mukaisia ilmoituksia julkaistaan, käytetään tallentamaasi hakuprofiilin nimeä osumapostien otsikossa. Pystyt näin tarkistamaan minkä hakuprofiilien mukaisesti saat osumaposteja.

Tallennettu hakuprofiili näkyy omana kohtana Jäsenyys-näkymässä Hakuprofiilit-välilehden sivulle.

Hakuprofiilin viimeistely

Määritä keille ilmoitukset menevät

Sinun pitää vielä määritellä ketkä saavat ilmoituksia sähköpostitse hakuprofiiliin osuneista ilmoituksista. Näitä henkilöitä kutsutaan Hanketorissa osumapostin saajiksi.

Osumapostien saajat voit nimetä Jäsenyys-näkymässä Hakuprofiilit-välilehden sivulla. Kullekin hakuprofiilille voit nimetä yksilöidyt osumapostien saajat.

Jos olet pääkäyttäjä tai käyttäjä, voit merkitä myös oma osoitteesi ”Osumapostin saajat” kenttään tai valita sen yläpuolella oleva ”Haluan sähköposti-ilmoitukset osoitteeseen” vaihtoehto.

Osumapostin saajat voit merkitä erikseen kunkin hakuprofiilin kohdalla ”Osumapostin saajat” kenttään. Jos merkitset useamman kuin yhden osumapostin saajan, niin laita nimien väliin pilkku.

Määritä vielä osumapostin muoto

Osumapostin muodolla tarkoitetaan sitä, tulevatko kaikki ilmoitukset samassa sähköpostissa vai kukin ilmoitus erikseen omana sähköpostina. Voit valita tämän hakuprofiilin tiedoista hakuprofiilikohtaisesti.

Hakuprofiilin muuttaminen

Aloitat hakuprofiilin muuttamisen Jäsenyys-sivulta, hakuprofiilit-välilehdeltä, hakuprofiilin tiedoista painamalla nappia ”muuta hakuehtoja”.

 

Tämän jälkeen aukeaa ikkuna, jossa näkyy hakukriteerit. Kunkin hakukriteerin kohdalle on merkitty aikaisemmin valitetut hakukriteerit.

Tee hakukriteereihin halutut muutokset ja paina Tallenna-nappia.

Hakuprofiilin poistaminen

Hakuprofiilin poistaminen tehdään jäsenyys-sivulta, hakuprofiilit-välilehdeltä, hakuprofiilin tiedoista, joissa painamalla nappia ”poista profiili”.