Hankinnan kohteena ovat HUS-yhtymän (HUS) hoidossa olevien potilaiden neuropsykologiseen kuntoutukseen liittyvät ostopalvelut. Hankinta koskee lapsille ja nuorille (alle 16 vuotta) hankittavia kuntoutuksia.
Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on parantaa lapsen ja nuoren oppimis- ja toimintakykyä. Kuntoutus voi kohdistua kielellisiin ja näönvaraisiin, muistin, tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen erityisvaikeuksiin. Se voi kohdistua myös vaikea-asteisiin lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin sekä matematiikan oppimisen ongelmiin. Myös lapsen ja nuoren sosiaalisen havainnoinnin ja toimintakyvyn vaikeuksia voidaan lievittää neuropsykologisen kuntoutuksen keinoin. Lisäksi kuntoutuksessa voidaan käsitellä oppimistilanteisiin ja -kokemuksiin liittyviä kielteisiä tunteita, esimerkiksi ahdistusta. Kuntoutuksessa tuetaan aina myös lapsen itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa. Lapselle ja hänen huoltajilleen tarjotaan tietoa sekä tehdään yhteistyötä lapsen koulun ja lähiympäristön kanssa.
Hankinta on jaettu neljään (4) osa-alueeseen.
Osa-alue 1: Lasten ja nuorten neuropsykologinen yksilökuntoutus vastaanotolla
Osa-alue 2: Lasten ja nuorten neuropsykologinen yksilökuntoutus vastaanoton ulkopuolella
Osa-alue 3: Lasten ja nuorten neuropsykologinen ryhmäkuntoutus
Osa-alue 4: Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus etävastaanottona
Tarjouksen voi jättää 1-4 osa-alueeseen, kuitenkin niin, että jos tarjoaa osa-aluetta 2
tulee jättää tarjous myös osa-alueelle 1, ja mikäli tarjoaa osa-aluetta 4 tulee tarjota
myös osa-aluetta 1.
Jokaisesta kuntouttajasta tulee jättää oma tarjous pyydettyine tietoineen ja liitteineen. Selvyyden vuoksi todetaan, että vaikka palveluntuottajat näin antavat tarjouksensa kuntouttajakohtaisesti, ei yksittäisen kuntouttajan tuleminen tällaisen tarjouksen kautta hyväksytyksi seuraa hänen mukanaan automaattisesti esimerkiksi uuden työnantajan palvelukseen siirryttäessä tai kuntouttajan ryhtyessä tuottamaan palvelua sellaisen oman toiminimensä kautta, jota ei ole tässä kilpailutuksessa hyväksytty.
Tarjousten vertailu tehdään erikseen kunkin osa-alueen osalta sekä hinnan että laadun perusteella pisteyttäen tästä tarjouspyynnöstä (kohta Päätöksenteon perusteet) ja palvelukuvauksesta selviävällä tavalla.
Käytettävä hankintamenettely on hankintayksikön itsensä suunnittelema sote-hankintamenettely, joka mukailee avointa menettelyä. Valituksi tulevien tarjoajien määrää ei ole rajattu. Kullekin osa-alueelle valitaan kaikki osa-alueen vaatimukset täyttävät tarjoajat.
HUS ei sitoudu tilaamaan mitään tiettyä kuntoutusmäärää.
Hankinnan kohde ja siihen liittyvät pakolliset vaatimukset on kuvattu palvelukuvauksessa ja muussa tarjouspyyntöaineistossa., 1. Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus vastaanotolla Neuropsykologinen yksilökuntoutus voi koostua kuntoutujan ja kuntouttajan kahdenkeskisistä tapaamisista sekä lähi-ihmisten osallistumisesta ja ohjauksesta. Neuropsykologinen kuntoutus toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti, ja se toteutuu neuropsykologin vastaanotolla. Kuntoutusta voi sovitusti toteuttaa osittain ja tietyissä tilanteissa etäkuntoutuksena (ks. osa-alue 4)., 2. Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus vastaanoton ulkopuolella Kuntoutus voidaan toteuttaa osittain tai tietyissä tilanteissa lapsen/nuoren kotona, päiväkodissa, koulussa tai muussa lapsen/nuoren elinympäristöön kuuluvassa paikassa. Neuropsykologinen kuntoutus toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti. Kuntoutusta voi sovitusti toteuttaa osittain ja tietyissä tilanteissa etäkuntoutuksena (ks. osa-alue 4)., 3. Lasten ja nuorten neuropsykologinen ryhmäkuntoutus Kuntoutuksessa käytetään osallistujien sairauden, vamman tai erityisvaikeuden vaatimia kuntoutusmenetelmiä ryhmässä soveltaen. Neuropsykologinen kuntoutus toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti. Ryhmämuotoinen kuntoutus toteutetaan palveluntuottajan tiloissa ja kuntoutuksessa tulee olla käytössä kuntoutuksen vaatima välineistö. Neuropsykologisessa kuntoutuksessa vähintään toisen kuntouttajan tulee olla neuro-psykologi, toisella kuntouttajalla tulee vähintään olla Valviran myöntämä terveydenhuollon pätevyys., 4. Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus etävastaanottona Etäkuntoutus videoyhteydellä on vaihtoehtoinen tapa toteuttaa yksilökuntoutusta. Neuropsykologinen kuntoutus toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti. Kuntouttaja arvioi lapsen/nuoren soveltuvuuden etäkuntoutukseen aina yksilöllisesti ja kuntoutussuunnitelma huomioiden sekä ottaa huomioon tarpeen myös kasvokkain tapahtuvaan kuntoutukseen etäkuntouksen yhteydessä. Etäkuntoutus pyritään aloittamaan lähikontaktilla, jotta varmistutaan kuntoutujan henkilöllisyydestä. Ks. lisäksi Palvelukuvaus.,