Vammaispalvelulain mukaisten palvelujen hankinta

Suomi | Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Julkaistu 2 päivää sitten | 21.10.2024 Alkuperäinen ilmoitus

Hankinnan kohteena ovat vammaisille henkilöille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet, joilla helpotetaan vammaisten henkilöiden selviytymistä jokapäiväisestä elämästä, kuten henkilökohtainen apu, valmennus, erityinen osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko, asumisen tuki, lapsen asumisen tuki, lyhytaikainen huolenpito, päivätoiminta, työtoiminta ja vaativa moniammatillinen tuki.

Hankinnan toteuttaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue.

Hankinta toteutetaan joustavana sähköisenä palveluntuottajarekisterinä, (jatkossa palveluntuottajarekisteri), joka tarkoittaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen (jatkossa hankintayksikkö) suunnittelemaa ja kuvaamaa hankintalain periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkimiseen. Hankintayksikkö toteuttaa palveluntuottajarekisterin sisällä kilpailutuksia tarpeensa mukaan.

Hankintamenettely on kaksivaiheinen. Päästäkseen tuottamaan palveluja palveluntuottajan on ensin jätettävä osallistumishakemus ja tultava hyväksytyksi palveluntuottajarekisteriin. Tämän jälkeen palveluntuottaja voi tehdä tarjouksia vastaamalla hankintayksikön lähettämään tarjouspyyntöön. Osallistumishakemuksen tekeminen ei velvoita palveluntuottajaa tekemään tarjousta, vaan palveluntuottajat voivat tehdä tarjouksia harkintansa mukaan.

Palveluntuottajarekisteri on jaettu luokkiin. Kuhunkin luokkaan hyväksytään luokan soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat. Tarjouspyynnön saa ja tarjouksen voi jättää ainoastaan siinä tai niissä luokissa, joihin palveluntuottaja on hakeutunut ja hyväksytty.

Luokat ovat seuraavat:
Luokka 1 Henkilökohtainen apu
Luokka 2 Valmennus, erityinen osallisuuden tuki ja tuettu päätöksenteko
Luokka 3 Asumisen tuki, lapsen asumisen tuki, lyhytaikainen huolenpito ja vaativa moniammatillinen tuki
Luokka 4 Päivätoiminta, työtoiminta ja vaativa moniammatillinen tuki
Luokka 5 perustetaan tarvittaessa myöhemmin
Luokka 6 perustetaan tarvittaessa myöhemmin
Luokka 7 perustetaan tarvittaessa myöhemmin

Palveluntuottajarekisteri on voimassa viisi (5) vuotta sen perustamisesta lukien, minä aikana palveluntuottajarekisterin sisäiset tarjouskilpailut tehdään. Hankintayksikkö voi jatkaa palveluntuottajarekisterin voimassaoloa tai päättää sen voimassaolon ennenaikaisesti korjaushankintailmoituksella.

Palveluntuottajarekisterin kohde ja ehdot on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä "Palveluntuottajarekisterin periaatteet"., Luokka 1 Henkilökohtainen apu Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vammaisen henkilön avustamista kotona ja kodin ulkopuolella päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, vuorovaikutuksessa, vapaa-ajan toiminnassa tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Henkilökohtainen apu on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammainen henkilö tarvitsee näissä toimissa välttämättä toisen henkilön apua. Henkilökohtaisen avun tarkoituksena on, että vammaisen henkilön itse-määräämisoikeus toteutuu yhdenvertaisesti muiden kanssa niissäkin tilanteissa, joissa hän tarvitsee toisen henkilön apua. Henkilökohtainen apu on tarkoitettu vammaisille henkilöille, jotka kykenevät itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtonsa avun sisällöstä.

Henkilökohtaiseen apuun voi kuulua sellaisia avustajan toteuttamia itsehoitoa vastaavia toimenpiteitä, jotka liittyvät terveyden ylläpitoon sekä pitkäaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. Tilaaja järjestää asiakkaalle ja tarvittaessa avustajalle näiden toimenpiteiden edellyttämää ohjausta.

Hankintajärjestelmän kohde on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä "Palveluntuottajarekisterin periaatteet". Hankinnan kohde kuvataan tarkemmin kussakin palveluntuottajarekisterin sisäisessä tarjouspyynnössä., Luokka 2 Valmennus, erityinen osallisuuden tuki ja tuettu päätöksenteko VALMENNUS on tavoitteellinen palvelu, jonka tarkoituksena on vahvistaa vammaisen henkilön itsenäisessä elämässä tarvittavia taitoja ja parantaa vammaisen henkilön toiminta-kykyä elämän muutostilanteissa. Valmennus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammainen henkilö tarvitsee tukea oppiakseen uusia tai vahvistaakseen olemassa olevia itsenäisessä elämässä tarvittavia taitoja taikka toimiakseen elämässään tapahtuvassa muutostilanteessa tai valmistautuakseen tällaiseen tilanteeseen. Valmennuksella ei korvata lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita.

Valmennukseen sisältyy tarpeen mukaan tiedollisten ja sosiaalisen vuorovaikutuksen harjoittelu, viittomakielen opetus tai puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen käytön ohjaus ja vammaisien henkilön toimintakyvyn, toimintaympäristön tai perhetilanteen muuttuessa taikka muissa vastaavissa muutostilanteissa annettava tuki.

Valmennusta voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettava palveluna tai osana muuta palvelua. Valmennusta voidaan järjestää osana vammaisen henkilön omaa valmennusta hänen perheelleen ja muille läheisille henkilöille.

ERITYINEN OSALLISUUDEN TUKI on vammaisen henkilön osallistumista ja osallisuutta edistävä palvelu, joka sisältää tarvittavan ohjauksen sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja vammaiselle henkilölle mieluisan vapaa-ajan toiminnan löytämisessä ja toteuttamisessa. Sitä voidaan järjestää kodin ulkopuolelle ja kotiin. Erityisen osallisuuden tuen tarkoituksena on turvata vammaisen henkilön oikeus osallistua ja päästä osalliseksi sosiaaliseen vuorovaikutuksen tilanteissa ja vapaa-ajan toiminnassa myös silloin, kun hän ei kykene itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtoaan avun sisällöstä tai kun henkilökohtainen apu ei ole hänelle sopiva palvelu.

TUETUN PÄÄTÖKSENTEON tarkoitus on tukea vammaista henkilöä päätöksenteossa siten, että hän voi tehdä ja toteuttaa itse omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Tuettu päätöksenteko sisältää päätöksentekoprosessissa tarvittavan tuen tie-don hankkimisessa, asioiden ymmärtämisessä, päätös- ja toimintavaihtoehtojen ja nii-den vaikutusten arvioimisessa, oman mielipiteen muodostamisessa ja ilmaisemisessa, päätösten tekemisessä ja toteuttamisessa sekä muissa vastaavissa toiminnoissa. Tuki-henkilö ei saa ottaa kantaa asioihin tai päättää asioita vammaisen henkilön puolesta.

Tuettu päätöksenteko voi toteutua erillisenä palveluna tai osana muuta palvelua. Tuettu päätöksenteko erillisenä palveluna on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammainen henkilö tarvitsee tukea voidakseen tehdä omaa elämäänsä koskevia merkittäviä, muita kuin jokapäiväiseen elämään kuuluvia päätöksiä. Tuettu päätöksenteko ei korvaa holhoustoimi-lain tarkoittaman edunvalvonnan järjestämistä.

Hankintajärjestelmän kohde on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä "Palveluntuottajarekisterin periaatteet". Hankinnan kohde kuvataan tarkemmin kussakin palveluntuottajarekisterin sisäisessä tarjouspyynnössä., Luokka 3 Asumisen tuki, lapsen asumisen tuki, lyhytaikainen huolenpito ja vaativa moniammatillinen tuki ASUMISEN TUEN tarkoitus on, että vammainen henkilö voi asua mahdollisimman itsenäisesti silloinkin, kun hän tarvitsee apua tai tukea asumisessa. Asumisen tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammainen henkilö tarvitsee apua tai tukea voidakseen hoitaa päivittäiset toimensa. Asumisen tuki sisältää tarvittavan avun ja tuen päivittäisissä toimissa, vuorovaikutuksessa ja osallisuudessa. Siihen voi liittyä apu ja tuki niissä itsehoitoa vastaavissa toimenpiteissä, jotka liittyvät terveyden ylläpitoon ja pitkäaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. Asumisen tukeen voidaan liittää tarvittaessa terveydenhuoltolain perusteella kotiin järjestettäviä terveydenhuollon palveluita taikka sosiaalihuoltolain tai muiden lakien perusteella järjestettäviä palveluita siten, että ne muodostavat asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisen palvelukokonaisuuden.

Asumisen tuki voidaan järjestää yksittäiseen asuntoon tai ryhmämuotoisesti toteutettuun asumiseen. Asumisen tuki on toteutettava siten, että vammaisen henkilön itsemääräämisoikeus, osallisuus ja yksityisyys toteutuvat.

LAPSEN ASUMISEN TUKI toteutuu edellä asumisen tuen palvelussa kuvatulla tavalla huomioiden seuraavat erityispiirteet. Lapsen asumisen tuen tarkoituksena on ensisijaisesti turvata vammaiselle lapselle mahdollisuus asua kotona oman perheensä kanssa ja saada hänen yksilöllisten tarpeidensa mukainen hoito ja huolenpito, mahdollisuus osallisuuteen sekä turvallinen kasvuympäristö. Päätösvalta lapsen asioissa säilyy huoltajilla. Lapsen asumisessa kodin ulkopuolella on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmissuhteiden jatkuvuuteen ja lapsen oikeuteen pitää yhteyttä hänelle läheisiin henkilöihin.

Lapsen asumisen tuki voidaan järjestää kodin ulkopuolelle, jos lapsen ei ole mahdollista asua kotona oman perheensä kanssa lapselle ja perheelle järjestetystä yksilöllisestä avustaja tuesta huolimatta. Lapsen asuminen kodin ulkopuolella voidaan järjestää perhehoitona vammaisille lapsille tarkoitetussa ryhmäkodissa.

LYHYTAIKAISELLA HUOLENPIDOLLA turvataan vammaisen henkilön lyhytaikainen avun ja tuen saaminen, jotta vammaisesta henkilöstö huolehtivat läheiset voivat hoitaa omaan elämäänsä liittyvät velvoitteet ja huolehtia hyvinvoinnistaan. Lyhyt-aikaisen huolenpidon tarkoituksena on toteuttaa vammaiselle henkilölle hänen tarvitsemansa apua ja tuki päivittäisissä toimissa ja tarpeen mukainen valvonta. Lyhytaikaisella huolenpidolla voidaan tarvittaessa turvata myös vammaisen lapsen tarpeen mukainen aamu- ja iltapäivätoiminta. Lyhytaikaisten huolenpitoa voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettava palveluna tai osana muuta palvelua.

VAATIVA MONIAMMATILLINEN TUKI on vammaiselle henkilölle, häntä tukeville läheisille ja hänen kanssaan läheisesti työskenteleville ammattilaisille annettavaa tukea, joka edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja moniammatillista yhteistyötä. Tukea antaa asiantuntijaryhmä, jossa voi olla lääketieteen, psykologian, sosiaalityön, vuorovaikutuksen ja muuta asiantuntemusta. Vaativa moniammatillinen tuki sisältää vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen edellyttämät terveydenhuollon tutkimukset.

Vaativa moniammatillinen tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammaisen henkilön osallisuus tai itsemääräämisoikeus tai muiden perusoikeuksien toteutumisen tukeminen edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja yhteistyötä. Vaativan moniammatillisen tuen tarve voi liittyä vammaisen henkilön vaikeisiin vammaan liittyviin kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen tai käyttäytymisen haasteisiin, joiden johdosta henkilön oma tai muiden ihmisarvo, terveys tai turvallisuus ovat uhattuna.

Vaativan moniammatillisen tuen tarve voi liittyä myös tilanteisiin, joissa vammaisen henkilön perusoikeuksiin kohdistuvan rajoitustoimien käytön taustalla olevien syiden selvittäminen ja rajoitustoimenpiteiden käytön ennaltaehkäisy ja vähentäminen edellyttävät moniammatillista tukea. Tällöin hyvinvointialue tekee vammaiselle henkilölle päätöksen erityishuollon tarpeesta. Erityishuollon tarpeessa olevan vammaisen henkilön vaativa moniammatillinen tuki toteutetaan siihen tarkoitetussa palveluyksikössä. Henkilö voidaan määrätä vaativan moniammatillisen tuen yksikköön myös tahdosta riippumatta. Vaativaan moniammatillisen tukeen voi liittyä työ- tai päivätoiminnan palvelu.

Hankintajärjestelmän kohde on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä "Palveluntuottajarekisterin periaatteet". Hankinnan kohde kuvataan tarkemmin kussakin palveluntuottajarekisterin sisäisessä tarjouspyynnössä., Luokka 4 Päivätoiminta, työtoiminta ja vaativa moniammatillinen tuki PÄIVÄTOIMINTA on säännöllistä, päiväaikaista toimintaa vammaisille henkilöille, jotka eivät pysty osallistumaan sosiaalihuoltolain mukaisiin työllistämistä edistäviin palveluihin, opiskeluun tai työhön. Päivätoiminnan tarkoitus on tukea vammaisen henkilön sosiaalista vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä toimintakykyä ja omia vahvuuksia. Päivätoimintaa toteutetaan toimintaan soveltuvissa tiloissa, ensisijaisesti muualla kuin henkilön kotona tai ryhmämuotoiseen asumiseen liittyvissä tiloissa. Päivätoimintaan voi liittyä vaativa moniammatillinen tuki tai ja se voidaan järjestää erityishuoltona.

TYÖTOIMINNAN tarkoitus on tukea vammaisen henkilön toiminta- ja työkykyä sekä edistää hänen pääsyään työelämään. Työtoiminnalla tuetaan vammaisen henkilön omia vahvuuksia työelämään osallistumisessa. Työtoiminta on tarkoitettu vammaisille henkilöille, joiden kohdalla sosiaalihuoltolain perusteella järjestetty työtoiminta työllisty-mistä tukeva toiminta ei vastaa henkilön yksilöllisiin tarpeisiin. Työtoimintaan voi liittyä vaativa moniammatillinen tuki ja se voidaan järjestää erityishuoltona.

VAATIVA MONIAMMATILLINEN TUKI on vammaiselle henkilölle, häntä tukeville läheisille ja hänen kanssaan läheisesti työskenteleville ammattilaisille annettavaa tukea, joka edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja moniammatillista yhteistyötä. Tukea antaa asiantuntijaryhmä, jossa voi olla lääketieteen, psykologian, sosiaalityön, vuorovaikutuksen ja muuta asiantuntemusta. Vaativa moniammatillinen tuki sisältää vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen edellyttämät terveydenhuollon tutkimukset.

Vaativa moniammatillinen tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vammaisen henkilön osallisuus tai itsemääräämisoikeus tai muiden perusoikeuksien toteutumisen tukeminen edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja yhteistyötä. Vaativan moniammatillisen tuen tarve voi liittyä vammaisen henkilön vaikeisiin vammaan liittyviin kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen tai käyttäytymisen haasteisiin, joiden johdosta henkilön oma tai muiden ihmisarvo, terveys tai turvallisuus ovat uhattuna.

Vaativan moniammatillisen tuen tarve voi liittyä myös tilanteisiin, joissa vammaisen henkilön perusoikeuksiin kohdistuvan rajoitustoimien käytön taustalla olevien syiden selvittäminen ja rajoitustoimenpiteiden käytön ennaltaehkäisy ja vähentäminen edellyttävät moniammatillista tukea. Tällöin hyvinvointialue tekee vammaiselle henkilölle päätöksen erityishuollon tarpeesta. Erityishuollon tarpeessa olevan vammaisen henkilön vaativa moniammatillinen tuki toteutetaan siihen tarkoitetussa palveluyksikössä. Henkilö voidaan määrätä vaativan moniammatillisen tuen yksikköön myös tahdosta riippumatta. Vaativaan moniammatillisen tukeen voi liittyä työ- tai päivätoiminnan palvelu.

Hankintajärjestelmän kohde on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä "Palveluntuottajarekisterin periaatteet". Hankinnan kohde kuvataan tarkemmin kussakin palveluntuottajarekisterin sisäisessä tarjouspyynnössä., Luokka 5 Hankintayksikkö voi perustaa tämän luokan myöhemmin palveluntuottajarekisterin voimassaoloaikana.

Tähän luokkaan ei voi vielä jättää osallistumishakemusta., Luokka 6 Hankintayksikkö voi perustaa tämän luokan myöhemmin palveluntuottajarekisterin voimassaoloaikana.

Tähän luokkaan ei voi vielä jättää osallistumishakemusta., Luokka 7 Hankintayksikkö voi perustaa tämän luokan myöhemmin palveluntuottajarekisterin voimassaoloaikana.

Tähän luokkaan ei voi vielä jättää osallistumishakemusta.,

Ilmoitusnumero 2024-015671
Ilmoitusta kuvaavat CPV-Koodit Terveyspalvelut ja sosiaalitoimen palvelut (85000000), Sosiaalityö ja siihen liittyvät palvelut (85300000)
Ilmoitustyyppi Oikaisuilmoitus
Aluekoodi FI1B1
Osoitetiedot Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Mannerheiminkatu 20 K 06100 Porvoo FIN
Osoite, johon tarjoukset tai osallistumispyynnöt on lähetettävä
Liitteet
Lähde Hilma