Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestäminen Satakunnan työllisyysalueella

Suomi | Porin kaupunki/Satakunnan työllisyysalue
Julkaistu 2 viikkoa sitten | 11.10.2024 Määräaika: 2 viikkoa kuluttua | 5.11.2024 10:15 Alkuperäinen ilmoitus

Porin kaupunki kilpailuttaa aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisen puitejärjestelysopimuksen. Hankinnan kohteena on aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus, jota järjestetään Satakunnan työllisyysalueen alueella.

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastaa siirretään valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025. Satakunnan työllisyysalue toimii vastuukuntamallin mukaisesti ja vastuukuntana toimii Pori. Satakunnan työllisyysalueen muut kunnat ovat Harjavalta, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Siikainen ja Ulvila.

Kilpailutuksella haetaan puitejärjestelykumppaneita tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti. Hankittava määrä on arvio, joka voidaan alittaa tai ylittää. Hankittava määrä toteutuu työvoimaviranomaisen asiakastarpeiden sekä vuosittaisten määrärahojen puitteissa.

Hankinnan toteuttamisessa noudatetaan hankintalain ohella lakia työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) ja sen nojalla annettavia valtioneuvoston ohjeita ja asetuksia.

KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ
Ensisijaisena kohderyhmänä ovat Satakunnan työllisyysalueen maahanmuuttaja-asiakkaat, joilla on oikeus kotoutumissuunnitelmaan. Koulutustarve voi perustua työvoimaviranomaisen kanssa tehtyyn alkukartoitukseen ja palvelutarvearvioon sekä tehtyyn kielitaidon lähtötasoarviointiin.

Koulutukseen voidaan valita myös maahanmuuttaja-asiakkaita, joiden oikeus kotoutumissuunnitelmaan on jo päättynyt.

KOULUTUKSEN TAVOITTEET
Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on edistää opiskelijan suomen kielen taidon ja muiden yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavien valmiuksien kehittymistä sekä tukea opiskelijan työllistymistä tai siirtymistä jatkokoulutukseen. Koulutuksella luodaan myös laajemmin edellytyksiä opiskelijoiden hyvinvoinnille ja yhdenvertaiselle asemalle yhteiskunnassa sekä lisätään heidän osallisuuttaan. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on saavuttaa kielitaidossa vähintään suomen kielen taitotaso B1.1.

KOULUTUKSEN KESKEISIT SISÄLTÖALUEET
Kotoutumiskoulutus on toteutettava Opetushallituksen voimassa olevan Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

Kotoutumiskoulutuksen keskeiset sisältöalueet:
• Kieli- ja viestintäosaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
• Työssäoppiminen
• Ohjaus

Työssäoppimisjakson/-jaksojen yhteinen kesto on vähintään kahdeksan opintopistettä. Työssäoppimisjaksoilla noudatetaan työssäoppimispaikan normaaleja työaikoja niin työpäivän pituuden, mahdollisten vuorotöiden kuin vapaapäivienkin osalta.

Koulutukseen sisältyvä ohjaus tulee suunnitella siten, että se jakautuu työssäoppimisen ohjaukseen, ryhmäohjaukseen ja yksilölliseen ohjaukseen.

Koulutuksen aikana opiskelijoille tulee tarjota mahdollisuus suorittaa erilaisia työelämässä tarvittavia sertifikaatteja, esim. hygieniapassi, anniskelupassi, työturvallisuuskortti tai tulityökortti, mikäli tällaisen luvan tai koulutuksen suorittamisen arvioidaan edistävän opiskelijan työllistymis- tai jatkokoulutusmahdollisuuksia. Korttien suorittamiseen mahdollisesti liittyvät viranomaiskustannukset jäävät opiskelijan maksettavaksi. Työelämän lupa- ja korttikoulutusten suorittamisesta sovitaan opiskelijan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa.

Koulutuksen päättyessä jokaisella opiskelijalla tulee olla kouluttajan laatima toteuttamiskelpoinen jatkosuunnitelma. Kielitaidon osaamisen arviointi ja dokumentointi kotoutumiskoulutuksen aikana on siirtymien kannalta oleellista. Opiskelija tulee ohjata jatkopolulle, kun hän on saavuttanut suunnitelmaansa nähden riittävän kielitaitotason.

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN
Kotoutumiskoulutusta järjestetään lähiopetuksena, jonka pohjalta puitejärjestely jakautuu kahteen (2) erilliseen osa-alueeseen, joita ovat:
- Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus Porin seudulla
- Aikuisten maahanmuuttajien kotoutusmiskoulutus Kankaanpään seudulla

Koulutus tai osa siitä voidaan järjestää tarvittaessa myös verkkokoulutuksena, joka tulee toteuttaa reaaliaikaisena opetuksena ja sen tulee olla vuorovaikutteista. Tarjoajan täytyy varautua järjestämään sähköinen mahdollisuus reaaliaikaiseen opetukseen osallistumiseksi, jolloin tarjoajan tulee tarvittaessa antaa tietokone mahdollisine lisälaitteineen (esim. mikrofoni, kuulokkeet, webkamera) opiskelijan käyttöön opintojen ajaksi. Verkkokoulutuksen aikana tulee olla saatavilla henkilökohtaista ohjausta. Verkkoalustan käyttöön tulee olla saatavana riittävä tuki (Helpdesk, videomateriaalit jne.).

Koulutusten tarkemmat järjestämispaikat, sisällöt ja järjestämistavat sovitaan yhteistyössä työvoimaviranomaisen kanssa.

HANKITTAVAN KOULUTUKSEN MÄÄRÄ
Hankinnalla luodaan kaksi (2) kahdesta (2) eri osa-alueesta muodostuvaa puitejärjestelyä vuosille 2025-2026. Vuosien 2025-2026 hankittavien opiskelijatyöpäivien määrä on yhteensä arviolta 70 000 opiskelijatyöpäivää. Määrä on arvio, joka voidaan alittaa tai ylittää.

Koulutuksen toteutuminen jakautuu arviolta seuraavasti:
- n. 65-75 % koulutuksesta toteutuu Porin-Ulvilan -alueella
- n. 10-20 % koulutuksesta toteutuu Kankaanpäässä
- n. 5 % koulutuksesta toteutuu mahdollisesti muualla Satakunnan työllisyysalueen alueella

Hankinnan jakauma on suuntaa antava, eikä sido tilaajaa.

KOULUTUKSEN RYHMÄKOOT JA KOULUTUSTEN KESTO
Koulutusten ryhmäkoot sovitaan opiskelijatyöpäivien puitteissa ryhmäkohtaisesti. Ryhmäkoko koulutusryhmän alkaessa tulee olla vähintään 10 henkilöä. Tarvittaessa palveluntuottajan tulee kyetä toteuttamaan koulutusta 20 henkilön ryhmille (+/- 10 %).

Oppimispolkujen ja moduulien kestosta sovitaan työvoimaviranomaisen ja palveluntuottajan kanssa yhteistyössä.

MAKSUPERUSTE
Koulutuksesta maksetaan toteutuneiden opiskelijatyöpäivien mukaan. Ryhmäkoon ollessa alle 10 henkilöä maksetaan koulutuksesta 10 hengen mukainen hinta., HANKINNAN OSA-ALUE 1: Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus Porin seudulla KOULUTUKSEN TOTEUTTAMINEN
Hankinnan kohteena olevaa kotoutumiskoulutusta tulee järjestää Porin seudulla. Koulutuksen järjestämispaikka tulee hyväksyttää tilaajalla ja tilojen tulee sijaita hyvien kulkuyhteyksien päässä ja olla saavutettavissa kohtuullisin kustannuksin esim. julkisella liikenteellä.

KOULUTUKSEN LAAJUUS
Hankinnan osa-alue 1: Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus Porin seudulla -puitejärjestelyn hankittavien opiskelijatyöpäivien määrä on arviolta 49 000 opiskelijatyöpäivää vuosille 2025-2026. Määrä on arvio, joka voidaan alittaa tai ylittää.

Hankinnan jakauma on arvio, eikä sido tilaajaa.

Hankinta sisältää kaksi (2) yhden (1) vuoden optiovarausta. Yhden optiokauden laajuus on puolet perussopimuskauden laajuudesta. Optioiden todennäköiset käyttövuodet ovat vuodet 2027 ja 2028. Tilaaja ilmoittaa kunkin optiokauden käyttämisestä erikseen. Optiokaudet voidaan lunastaa myös kerralla.

KOULUTUSTEN TOTEUTUMINEN PORIN SEUDULLA VUOSINA 2023-2024
Vuosien 2023-2024 aikana toteutuneiden koulutusten ryhmäkoot koulutuksen alkaessa:
- Porin seudulla vuonna 2023: 10-20 hlö, keskiarvo 17 hlö
- Porin seudulla vuonna 2024: 16-21 hlö, keskiarvo 20 hlö

Erillisiä koulutusryhmiä on käynnistynyt:
- Porin seudulla vuonna 2023: 19 kpl
- Porin seudulla vuonna 2024: 8 kpl

Vuosien 2023-2024 aikana koulutuksia on toteutunut Porin seudulla samanaikaisesti limittäin 5-9 kpl.

Edellä mainitut määrät kuvaavat hankinnan aiemman toteutuksen volyymiä. Em. määrät eivät sido tilaajaa.

Vuosittaisesta kouluttamisesta on tavoitteena laatia koulutuksen alustava vuosisuunnitelma työvoimaviranomaisen toimesta. Koulutustarpeista pyritään olemaan yhteydessä palveluntuottajaan mahdollisimman hyvissä ajoin. Yksittäisten koulutusryhmien toteutumisesta sovitaan työvoimaviranomaisen ja palveluntuottajan kesken., HANKINNAN OSA-ALUE 2: Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus Kankaanpään seudulla KOULUTUKSEN TOTEUTTAMINEN
Hankinnan kohteena olevaa kotoutumiskoulutusta tulee järjestää Kankaanpään seudulla. Koulutuksen järjestämispaikka tulee hyväksyttää tilaajalla ja tilojen tulee sijaita hyvien kulkuyhteyksien päässä ja olla saavutettavissa kohtuullisin kustannuksin esim. julkisilla liikennevälineillä.

KOULUTUKSEN LAAJUUS
Hankinnan osa-alue 2: Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus Kankaanpään seudulla -puitejärjestelyn hankittavien opiskelijatyöpäivien määrä on arviolta 14 000 opiskelijatyöpäivää vuosille 2025-2026. Määrä on arvio, joka voidaan alittaa tai ylittää.

Hankinnan jakauma on arvio, eikä sido tilaajaa.

Hankinta sisältää kaksi (2) yhden (1) vuoden optiovarausta. Yhden optiokauden laajuus on puolet alkuperäisen hankinnan laajuudesta. Optioiden todennäköiset käyttövuodet ovat vuodet 2027 ja 2028. Tilaaja ilmoittaa kunkin optiokauden käyttämisestä erikseen. Optiokaudet voidaan lunastaa myös kerralla.

KOULUTUSTEN TOTEUTUMINEN KANKAANPÄÄN SEUDULLA VUOSINA 2023-2024
Vuosien 2023-2024 aikana toteutuneiden koulutusten ryhmäkoot koulutuksen alkaessa:
- Kankaanpäässä vuonna 2023: 10-26 hlö, keskiarvo 18 hlö
- Kankaanpäässä vuonna 2024: 17-24 hlö, keskiarvo 21 hlö

Erillisiä koulutusryhmiä on käynnistynyt:
- Kankaanpään seudulla vuonna 2023: 6 kpl
- Kankaanpään seudulla vuonna 2024: 2 kpl

Vuosien 2023-2024 aikana koulutuksia on toteutunut Kankaanpään seudulla samanaikaisesti limittäin 2-3 kpl.

Edellä mainitut määrät kuvaavat hankinnan aiemman toteutuksen volyymiä. Em. määrät eivät sido tilaajaa.

Vuosittaisesta kouluttamisesta on tavoitteena laatia koulutuksen alustava vuosisuunnitelma työvoimaviranomaisen toimesta. Koulutustarpeista pyritään olemaan yhteydessä palveluntuottajaan mahdollisimman hyvissä ajoin. Yksittäisten koulutusryhmien toteutumisesta sovitaan työvoimaviranomaisen ja palveluntuottajan kesken.,

Ilmoitusnumero 2024-015169
Ilmoitusta kuvaavat CPV-Koodit Aikuiskoulutuspalvelut ja muut koulutuspalvelut (80400000)
Ilmoitustyyppi Hankintailmoitus (tarjouspyyntö)
Aluekoodi FI196
Osoitetiedot Porin kaupunki/Satakunnan työllisyysalue
PL 121 28101 Pori FIN
Osoite, johon tarjoukset tai osallistumispyynnöt on lähetettävä
Liitteet
Lähde Hilma