Hankinnan kohteena ovat HUS-yhtymän (HUS) hoidossa olevien potilaiden toimintaterapiaan liittyvät ostopalvelut. Hankinta koskee lapsille ja nuorille (alle 16 vuotta) hankittavia terapioita.
Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa lapsen/nuoren osallistuminen arjen toimintoihin, leikkiin, oppimiseen ja vapaa-aikaan hänelle mielekkäällä tavalla vamman tai sairauden rajoituksista huolimatta. Toimintaterapeutti työskentelee asiakaslähtöisesti lapsen/nuoren, vanhempien ja lähiverkostojen kanssa. Toimintaterapiaan ohjautuu lapsia/nuoria, joilla on vaikeuksia esimerkiksi aistitiedon käsittelyssä ja -säätelyssä, tunne- ja itsesäätelyssä, motorisissa valmiuksissa ja taidoissa, toiminnanohjauksessa, leikissä, opinnoissa ja arjen ikätasoisissa päivittäistoiminnoissa eri toimintaympäristöissä. Toimintaterapeutti ymmärtää lapsen/nuoren toiminnallisia ja vuorovaikutuksellisia tarpeita ja osaa vastata niihin terapeuttisesti.
Toimintaterapiaa annetaan Foniatrian lapsipotilaille, Lastenkirurgian, Lastenneurologian, Lastenpsykiatrian, Nuorisopsykiatrian ja Pediatrian potilaille.
Hankinta jaetaan viiteen (5) osa-alueeseen.
Osa-alue 1: Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanotolla
Osa-alue 2: Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanoton ulkopuolella
Osa-alue 3: Lasten ja nuorten toimintaterapia etävastaanottona
Osa-alue 4: Lasten ja nuorten ryhmämuotoinen toimintaterapia
Osa-alue 5: Lasten ja nuorten eläinavusteinen toimintaterapia
Tarjouksen voi jättää 1-5 osa-alueeseen, kuitenkin niin, että jos tarjoaa osa-aluetta 2 tulee jättää tarjous myös osa-alueelle 1 tai jos tarjoaa osa-aluetta 3, niin tulee jättää tarjous myös osa-alueelle 1.
Palveluntuottajat valitaan kunkin viiden (5) osa-alueen osalta erikseen, etusijajärjestyksen perusteella siten, että eniten pisteitä (halvimman hinnan tarjonnut) saanut palveluntuottaja on etusijajärjestyksessä ensimmäinen ja toiseksi parhaat pisteet saanut toinen jne. Etusijajärjestyksestä voidaan kuitenkin poiketa erityisestä potilaskohtaisesta, lääketieteellisesti ja objektiivisesti arvioitavasta perusteesta johtuen (kuten terapeutin erityisosaaminen tai palvelun sijainti). Palvelun
luonteen vuoksi myös potilaalla itsellään on mahdollisuus vaikuttaa terapeutin valintaan.
Käytettävä hankintamenettely on hankintayksikön itsensä suunnittelema sote-hankintamenettely, joka mukailee avointa menettelyä. Valituksi tulevien tarjoajien määrää ei ole rajattu. Kullekin osa-alueelle valitaan kaikki osa-alueen vaatimukset täyttävät tarjoajat.
Hankinnan kohde ja siihen liittyvät pakolliset vaatimukset on kuvattu palvelukuvauksessa ja muussa tarjouspyyntöaineistossa., 1. Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanotolla Toimintaterapian yksilökuntoutus voi koostua lapsen/nuoren ja kuntouttajan kahdenkeskisistä tapaamisista sekä lähi-ihmisten osallistumisesta ja ohjauksesta. Toimintaterapia toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti, ja se toteutuu toimintaterapeutin vastaanotolla. Vastaanottotilan tulee soveltua välineistöineen terapian tavoitteiden mukaiseen kuntoutukseen. Kuntoutus tapahtuu aina lapsen/nuoren läsnä ollessa, ainoastaan maksusitoumuksessa erikseen myönnetyt vanhempainohjauskäynnit voivat toteutua ilman lapsen/nuoren läsnäoloa. Nuorisopsykiatrialla käytännöstä voidaan poiketa erikseen sovitusti. Kuntoutusta voi erikseen sovitusti toteuttaa osittain ja tietyissä tilanteissa etäkuntoutuksena (ks. osa-alue 3)., 2. Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanoton ulkopuolella Toimintaterapia voidaan toteuttaa osittain tai tietyissä tilanteissa lapsen/nuoren kotona, päiväkodissa, koulussa tai muussa hänen elinympäristöönsä kuuluvassa paikassa, joka tukee terapialle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Kuntoutus tapahtuu aina lapsen/nuoren läsnä ollessa, ainoastaan maksusitoumuksessa erikseen myönnetyt vanhempainohjauskäynnit voivat toteutua ilman lapsen/nuoren läsnäoloa. Nuorisopsykiatrialla käytännöstä voidaan poiketa erikseen sovitusti. Kuntoutusta voi erikseen sopien toteuttaa osittain etäkuntoutuksena (ks. osa-alue 3).
HUOM! Mikäli tarjoat osa-aluetta 2 (Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanoton ulkopuolella), sinun tulee tarjota myös osa-aluetta 1 (Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanotolla)., 3. Lasten ja nuorten toimintaterapia etävastaanottona Etäkuntoutus on vaihtoehtoinen tapa toteuttaa yksilökuntoutusta. Kuntoutus voidaan toteuttaa tietyissä tilanteissa videoyhteydellä etävastaanottona, jos hoitotaho on arvioinut sen lapselle/nuorelle soveltuvaksi. HUS toimintaterapeutti arvioi lapsen/nuoren soveltuvuuden etäkuntoutukseen aina yksilöllisesti ja kuntoutussuunnitelma huomioiden sekä ottaa huomioon tarpeen myös kasvokkain tapahtuvaan kuntoutukseen etäterapian yhteydessä. Etäkuntoutus aloitetaan lähikontaktilla, jotta varmistutaan lapsen/nuoren henkilöllisyydestä.
Kuntouttaja arvioi lapsen/nuoren valmiudet hyödyntää etämenetelmiä ja tarjoaa teknistä tukea sekä ohjausta ennen etäkuntoutuksen toteutusta ja tarvittaessa sen aikana. Kuntouttajalla tulee olla osaamista etäkuntoutuksen toteuttamiseen ja tarvittaessa hakeutua koulutukseen osaamisen varmistamiseksi. Kuntouttaja käyttää helppokäyttöisiä sovelluksia, joiden käytön oppimiseen sekä rekisteröitymiseen tai tilin luomiseen asiakas ei tarvitse runsasta ulkopuolista ohjausta.
Etävastaanotosta tulee sopia sekä hoitavan tahon, kuntoutujan että hänen huoltajansa kanssa. Lasten ja tarvittaessa nuorten terapioissa huoltaja/läheinen tai lähiverkoston toimija on läsnä etäkuntoutuksen toteutuksessa. Etäkuntoutus tulee toteuttaa niiden ohjeiden mukaisesti, jotka Valvira on antanut potilaille annettavista terveydenhuollon etäpalveluista (mm. https://valvira.fi/sosiaali-ja-terveydenhuolto/etapalvelut).
Etävastaanoton hoitoa tarjoavan tahon tulee olla Suomen maantieteellisten rajojen sisäpuolella.
HUOM! Mikäli tarjoat osa-aluetta 3 (Lasten ja nuorten toimintaterapia etävastaanottona), sinun tulee tarjota myös osa-aluetta 1 (Lasten ja nuorten toimintaterapia vastaanotolla)., 4. Lasten ja nuorten ryhmämuotoinen toimintaterapia Ryhmämuotoinen toimintaterapia voi koostua lasten/nuorten ryhmästä sekä lähi-ihmisten ohjauksellisesta ryhmästä. Siihen sisältyy myös perheen alkuhaastattelu ja loppukeskustelu. Toimintaterapia toteutetaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimintatapojen mukaisesti, ja se toteutuu toimintaterapeutin vastaanotolla ryhmälle soveltuvassa tilassa kuntoutuksen vaatimalla välineistöllä. Ryhmätilanteissa tulee olla kaksi ohjaajaa, joista vähintään toisella kuntouttajalla tulee olla toimintaterapeutin pätevyys ja toisella vähintään Valviran hyväksymä terveydenhuollon pätevyys.
Kuntoutuksessa käytetään osallistujien sairauden, vamman tai erityisvaikeuden vaatimia kuntoutusmenetelmiä., 5. Lasten ja nuorten eläinavusteinen toimintaterapia Eläinavusteista toimintaterapiaa toteuttavalla tulee olla riittävä koulutus ja osaaminen. Lisäksi eläimen tulee olla soveltuvuustestattu. Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa eläinavusteisesti, jos lähettävä taho katsoo sen tavoitteiden kannalta hyödylliseksi. Palveluntuottajan tulee ilmoittaa kilpailutuksen yhteydessä kuntoutuksessa käytettävän eläimen tiedot (soveltuvuuskoe) sekä terapian toteutuspaikka. Eläinavusteista toimintaterapiaa ei voi toteuttaa etävastaanottona.,