Sosiaalihuoltolain mukaisten perheiden palvelujen hankinta

Suomi | Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Julkaistu 1 kuukausi sitten | 18.8.2024 Alkuperäinen ilmoitus

Hankinnan kohteena ovat sosiaalihuoltolain mukaisten perheiden palvelut.

Palvelu on toteutettava sosiaalihuoltolain (1301/2014) ja muun soveltuvan lainsäädännön mukaisesti.

Palveluiden on edistettävä lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia ja tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa. Palveluiden on pyrittävä ehkäisemään lapsen ja perheen ongelmia sekä puuttumaan riittävän varhain havaittuihin ongelmiin. Palveluiden keskeisenä tehtävänä on työskennellä lapsen edun mukaisesti lapsen ja perheen kanssa nostaen esille lasten tarpeita.

Palveluita järjestetään, kun ne ovat lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia, mahdollisia ja riittäviä.

Hankinnan kohteena ovat seuraavat lasten ja perheiden palvelut:

OSA 1 Tukiperhepalvelu
Osa 2 Ammatillinen tukiperhepalvelu
OSA 3 Lapsiperheiden kotipalvelu
OSA 4 Perhetyö
OSA 5 Tukiloma

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin liitteessä Palvelukuvaus.

Palvelu on toteutettava sitä koskevan, kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön ja alemman tasoisten määräysten mukaisesti.

Hankintayksikkö valitsee kaikki tarjouspyynnön mukaiset, asetetut vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat.
Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostuu tarjousvertailun lopputuloksen mukaisesti erikseen kussakin hankinnan osassa.
Etusijajärjestyksen perusteena on paras hinta-laatu-suhde.

Tarjouskilpailun perusteella tehtävä sopimus ei velvoita palveluntuottajaa tuottamaan palvelua tilaajalle tiettyä vähimmäismäärää, vaan palveluntuottaja tarjoaa palvelua kapasiteettinsä rajoissa. Asiakaskohtaisen tilauksen vastaanotettuaan palveluntuottajan on toteutettava palvelu tilauksen ja sopimuksen mukaisesti., OSA 1 Tukiperhepalvelu Tukiperhepalvelu on lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain mukainen tukitoimi lapsiperheelle. Tukiperheen tehtävä on tarjota lapselle turvaa, huomiota ja läsnäoloa ottamalla lapsi mukaan perheen tavalliseen yhteiseen tekemiseen säännöllisesti.

Tukiperhettä tarvitseva lapsi asuu omassa kodissaan, mutta käy tukiperheessä säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Sosiaalityöntekijä ensin arvioi lapsiperheen tarpeen tukiperheeseen, sitten lapselle etsitään sopiva tukiperhe, ja sen jälkeen tehdään päätös toiminnan aloittamisesta. Lapsi saa tukiperheestä uusia välittäviä aikuisia elämään sekä erilaisia kokemuksia. Kaikki osapuolet voivat saada toiminnasta paljon hyvää niin lapsi, vanhemmat kuin tukiperhekin.

Tukiperhepalvelu on jaettu kahteen osaan asiakkaan tarvitseman tuen määrän ja sisällön mukaisesti. Osat ovat 1 Tukiperhepalvelu ja 2 Ammatillinen tukiperhepalvelu.
Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin liitteessä Palvelukuvaus., OSA 3 Lapsiperheiden kotipalvelu Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain 18 a §:n mukaista palvelua lapsiperheille. Lapsiperheiden kotipalvelun tehtävänä on tukea perheen henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, asumiseen, lastenhoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Sosiaalihuoltolain 18 a §:n 1 momentin mukaan kotipalvelulla tarkoitetaan perheen arjen toimintakykyä turvaavaa ja vahvistavaa palvelua, johon sisältyy perheen yksilöllisen tarpeen mukaan hoitoa ja huolenpitoa, lapsen hoidon ja kasvatuksen tukemista, aterioiden valmistamiseen, vaatteiden huoltamiseen ja kodin siisteydestä huolehtimiseen liittyviä tehtäviä sekä muita jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Sosiaalihuoltolain 18 a §:n 2. momentin mukaan lapsiperheillä on oikeus saada välttämätön 1. momentissa mainittava kotipalvelu, jos lapsen hyvinvoinnin turvaaminen ilman niitä ei ole mahdollista synnytyksen, sairauden, vamman tai muun vastaavan toimintakykyä alentavan syyn taikka erityisen perhe- tai elämäntilanteen vuoksi.

Hankinnan kohde on kuvattu liitteessä Palvelukuvaus., OSA 4 Perhetyö Perhetyöllä tarkoitetaan sosiaalihuoltolain perusteella järjestettävää hyvinvoinnin tukemista sosiaaliohjauksella ja muulla tarvittavalla avulla tilanteissa, joissa asiakas ja hänen perheensä tai asiakkaan hoidosta vastaava henkilö, tarvitsevat tukea ja ohjausta omien voimavarojen vahvistamiseksi ja keskinäisen vuorovaikutuksen parantamiseksi. Perhetyöllä tuetaan myös kodin arjen ja arkirutiinien hallintaa. Perhetyö voi toteutua kaikissa lapsen ja perheen arjen ympäristöissä, kuten kotona, koulunkäyntiin liittyen, harrastuksissa ja vastaavissa.

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin liitteessä Palvelukuvaus., OSA 5 Tukiloma Lomanviettopalveluja ja tuki lomanvieton järjestämiseen annetaan perhetilanteen, pitkäaikaisen sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn perusteella erityistä tukea tarvitsevalle lapselle.
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014, 28 §, (Finlex)

Lapsiperheiden jaksamista ja selviytymistä kuormittavista tilanteista voidaan tukea lyhytkestoisten lapselle tarjottavien tukilomien avulla. Tukiloma voi olla yhdestä muutamaan päivään kestävä jakso, jolloin lapsi on hoidossa ammatillisessa tukiperheessä tai ammatillisessa perhekodissa (https://thl.fi/julkaisut/kasikirjat/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/sijaishuolto/sijaishuollon-muodot/ammatilliset-perhekodit). Tukilomien käyttö voi olla kertaluonteista tai toistuvaa. Lapsi voi lomailla perhekodissa tai ammatillisessa tukiperheessä esimerkiksi kerran kuukaudessa viikonloppuisin tai erikseen sovittavina ajankohtina. Tukiloman tarpeen arvioi ja päätöksen palvelusta tekee perhesosiaalityön tai lastensuojelun työntekijä.

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin liitteessä Palvelukuvaus., OSA 2 Ammatillinen tukiperhepalvelu Tukiperhepalvelu on lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain mukainen tukitoimi lapsiperheelle. Tukiperheen tehtävä on tarjota lapselle turvaa, huomiota ja läsnäoloa ottamalla lapsi mukaan perheen tavalliseen yhteiseen tekemiseen säännöllisesti.

Tukiperhettä tarvitseva lapsi asuu omassa kodissaan, mutta käy tukiperheessä säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Sosiaalityöntekijä ensin arvioi lapsiperheen tarpeen tukiperheeseen, sitten lapselle etsitään sopiva tukiperhe, ja sen jälkeen tehdään päätös toiminnan aloittamisesta. Lapsi saa tukiperheestä uusia välittäviä aikuisia elämään sekä erilaisia kokemuksia. Kaikki osapuolet voivat saada toiminnasta paljon hyvää niin lapsi, vanhemmat kuin tukiperhekin.

Tukiperhepalvelu on jaettu kahteen osaan asiakkaan tarvitseman tuen määrän ja sisällön mukaisesti. Osat ovat 1 tukiperhepalvelu ja 2 ammatillinen tukiperhepalvelu.

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin liitteessä Palvelukuvaus.,

Ilmoitusnumero 2024-012945
Ilmoitusta kuvaavat CPV-Koodit Sosiaalityö ja siihen liittyvät palvelut (85300000)
Ilmoitustyyppi Oikaisuilmoitus
Aluekoodi FI
Osoitetiedot Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
PL 46 05801 Hyvinkää FIN
Osoite, johon tarjoukset tai osallistumispyynnöt on lähetettävä
Liitteet
Lähde Hilma